Bijela palenta s oslićem i sezonskim povrćem

60 minuta
4 osobe
Zahtjevno

Bijela palenta s oslićem i sezonskim povrćem odličan je izbor za lagani ručak. Kukuruz se odlično slaže s ribom, a ovaj recept je dokaz. Jelo je preporučila nutricionistica Ivana Barišić, a za vas ga priprema poznati hrvatski kuhar – Ivan Pažanin.

 

Sastojci

  • 250g Izidor bijele palente
  • 0,7l vode ili ribljeg temeljca
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 3-4 prstohvata mljevenog crnog papra
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2-3 čajne žličice sitno narezanog svježeg ružmarina
  • 1 svježi oslić (cca. 1kg)
  • Par kapi soka limuna
  • 150g tikvica
  • 200g mrkve
  • 100g žutih paprika
  • 3 kom mladog luka ili bijeli dio poriluka
  • 1 čajna žličica listića svježeg timijana
  • 1-2 čajne žličice konjaka po želji

Korak 1:

Usitnite češnjak i stavite ga u maslinovo ulje te promiješajte. U posudu stavite vodu i kuhajte do ključanja. Dodajte sol, papar i maslinovo ulje sa češnjakom. Kad voda zakuha polako uspite palentu konstantno miješajući pjenjačom.

Korak 2:

Narežite listiće ružmarina na sitno i dodajte u palentu. Nakon tri minute kuhanja palentu maknite sa štednjaka i ulijte u nauljeni pravokutni kalup, prijedlog: 30x22cm. Ostavite da se potpuno ohladi.

Korak 3:

Narežite palentu na trokute i izvadite. Pecite ih na nauljenoj grill tavi po tri minute sa svake strane.

Korak 4:

Izrežite dva filea oslića oštrim nožem duž kralježnice, od škrge prema repu. Svaki file izrežite na četiri komada. Svaki komad posolite i popaprite, nauljite i kapnite s par kapi limunovog soka. Pecite ih na nauljenoj grill tavi, prvo stranu s kožom, a kad je skoro pečena okrenite na stranu bijelog mesa i pecite još minutu.

Korak 5:

Operite povrće. Narežite bijeli dio mladog luka na dijagonalne tanke ploškice. Mrkvu i tikvice narežite na dijagonalne ploške, a njih na štapiće. Papriku očistite od koštica i narežite na štapiće. U nauljenu i zagrijanu wok tavu stavite bijeli dio mladog luka, dodajte sol i pirjajte minutu. Zatim dodajte mrkvu i pirjajte dvije minute, pa tikvice i papriku koje ćete pirjati još minutu.

Korak 6:

Usitnite češnjak i pomiješajte ga s maslinovim uljem pa sve dodajte u povrće. Prije nego poslužite bijelu palentu s oslićem i sezonskim povrćem, začinite ju sa svježim listićima timijana i maknite sa štednjaka. Po želji možete dodati žlicu konjaka pred sam kraj pirjanja.