Korak 1:
Suhe vrganje stavite u manju posudu, prelijte ih vrućom vodom i pustite namakati najmanje 30 minuta. Ako koristite svježe gljive, očetkajte ih i očistite te narežite na tanje ploške. Ako koristite zamrznute gljive, nije ih potrebno odmrzavati, samo narezati na ploške ili manje komade ako su zamrznute u komadu.
Korak 2:
Luk narežite na sitno pa ga stavite pirjati u širu tavu u koju ste dodali dvije žlice maslinova ulja. Pirjajte oko 6-7 minuta dok luk postane staklast, potom dodajte grubo drobljeni češnjak (zdrobite ga nožem), malo čili pahuljica i timijan pa pirjajte još minutu-dvije. Dodajte ocijeđene namočene suhe vrganje (vodu sačuvajte) i pirjajte 5-6 minuta, a potom dodajte i svježe gljive. Nakon pet minuta podlijte vinom i nastavite pirjati oko 15-20 minuta dok gljive lijepo ne omekšaju. Posolite i popaprite. Prema potrebi zalijevijate vodom od namakanja suhih vrganja.
Korak 3:
U lonac stavite vodu i mlijeko, dodajte polovicu maslaca i polovicu timijana, kad zakuha posolite pa polako uspite bijelu palentu. Kuhajte uz stalno miješanje oko 6-7 minuta dok se palenta lijepo ne ugusti, smanjite skroz vatru i dodajte ribani sir kojeg energično umiješajte. Ugasite vatru, dodajte preostali maslac, energično ga umiješajte pa poslužite uz umak od gljiva.