Bijela palenta s umakom od gljiva

45 min
4 osobe
Srednje

Kremasta bijela palenta s finom aromom sira i timijana odlično će se sljubiti s aromatičnim umakom od gljiva, posebno vrganja. U nastavku saznajte kako ju Sandra Rončević predlaže pripremiti!

Sastojci

  • SASTOJCI ZA PALENTU:
  • 200g Izidor bijele palente
  • 400ml vode
  • 400ml mlijeka
  • 50g maslaca
  • 50g ribanog sira (grana padano)
  • 2 grančice timijana
  • 2 prstohvata soli
  • SASTOJCI ZA UMAK OD GLJIVA:
  • 750g gljiva (vrganji, mogu i šampinjoni)
  • 30g suhih vrganja
  • 1 manja glavica luka
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 3-4 grančice timijana
  • 100ml suhog bijelog vina
  • sol, papar
  • čili pahuljice

Korak 1:

Suhe vrganje stavite u manju posudu, prelijte ih vrućom vodom i pustite namakati najmanje 30 minuta. Ako koristite svježe gljive, očetkajte ih i očistite te narežite na tanje ploške. Ako koristite zamrznute gljive, nije ih potrebno odmrzavati, samo narezati na ploške ili manje komade ako su zamrznute u komadu.

Korak 2:

Luk narežite na sitno pa ga stavite pirjati u širu tavu u koju ste dodali dvije žlice maslinova ulja. Pirjajte oko 6-7 minuta dok luk postane staklast, potom dodajte grubo drobljeni češnjak (zdrobite ga nožem), malo čili pahuljica i timijan pa pirjajte još minutu-dvije. Dodajte ocijeđene namočene suhe vrganje (vodu sačuvajte) i pirjajte 5-6 minuta, a potom dodajte i svježe gljive. Nakon pet minuta podlijte vinom i nastavite pirjati oko 15-20 minuta dok gljive lijepo ne omekšaju. Posolite i popaprite. Prema potrebi zalijevijate vodom od namakanja suhih vrganja.

Korak 3:

U lonac stavite vodu i mlijeko, dodajte polovicu maslaca i polovicu timijana, kad zakuha posolite pa polako uspite bijelu palentu. Kuhajte uz stalno miješanje oko 6-7 minuta dok se palenta lijepo ne ugusti, smanjite skroz vatru i dodajte ribani sir kojeg energično umiješajte. Ugasite vatru, dodajte preostali maslac, energično ga umiješajte pa poslužite uz umak od gljiva.