Empanade iz pećnice

60 minuta
4-6 osoba
Srednja

Nekim je jelima nije lako odoljeti, a empanade se nalaze upravo u toj “teškoj” kategoriji. Hrskavo kukuruzno tijesto punjeno bogatim umakom od mesa i povrća, savršeno je jelo koje možete poslužiti gostima ili ih pripremiti kao topli zalogaj na kraju dana. Za nas je i ovoga puta kuhao Hungry Mile i još jednom premašio sva naša očekivanja.

Sastojci

  • 400 g kukuruznog brašna
  • 500 ml vruće vode
  • Sol
  • Papar
  • Bjelanjak + malo vode
  • 2 - 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, narezan na male kockice
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckanog
  • 1 mrkva, narezana na manje komadiće
  • 1 crvena paprika, narezana na manje kockice
  • 1 zelena paprika, narezana na manje kockice
  • 300 g piletine (bijelo meso ili otkošteni zabaci), narezana na kockice
  • 250 ml pasirane rajčice
  • Čili ili kajenski papar
  • Peršin list
  • 200 g kiselog vrhnja
  • Vlasac

Korak 1:

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Dodajte paprike i mrkvu, te često miješajući nastavite pirjati. Dodajte piletinu, češnjak dodajte kad meso promjeni boju, zatim dodajte ostale začine i kratko popržite.

Korak 2:

Sve podlijte s pasiranom rajčicom i na laganoj vatri kuhajte dok ne dobijete gust umak. Po potrebi dodajte malo vode. Pred kraj umiješajte sjeckani peršin i ostavite sa strane da se ohladi.

Korak 3:

U zdjeli pomiješajte kukuruzno brašno i sol i polijte vrućom vodom. Kuhačom dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. Rukom umijesite tijesto –  ako vam se razdvaja dodajte još vode (žlicu po žlicu) jer smjesa treba biti gusta i gumenasta.

Korak 4:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Smjesu za tijesto podijelite na dva dijela i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte prvi dio. Kalupom ili čašom/šalicom izrežite krugove. Krugove na sredini punite žličicom nadjeva i s malo vode zalijepite krajeve i zatvorite tijesto u školjkice/polumjesece. Slažite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Ostatke tijesta ponovno povežite i ponovite postupak dok ne potrošite sve tijesto.

Korak 5:

Prije pečenja svaku empanadu premažite s bjelanjkom koji ste razradili s malo vode. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 – 30 minuta.

Poslužite uz bijeli umak kojeg ste napravili od kiselog vrhnja, vlasca i lita svježeg peršina.

Empanade iz pećnice