Hrskavi štapići od palente sa sirom

90 minuta
4-6 osoba
Lako

Štapići od palente izvrsna su zamjena za krumpiriće i odličan način za iskoristiti preostalu skuhanu palentu. Andrea Cukrov ih priprema na neodoljiv i jednostavan način! Recept je u nastavku, dobar tek!

Sastojci

  • 180g Izidor žute palente
  • 900 ml vode
  • 1 žličica soli
  • 50g zrelog cheddar sira, naribanog
  • 30g feta sira, namrvljenog
  • 1 žlica sjeckanog bosiljka
  • 1 žlica sjeckanog origana
  • 1 žlica suhe majčine dušice
  • ½ žličice sjeckanog ružmarina
  • ½ žličice suhih ljutih papričica
  • 1 režanj češnjaka, nariban
  • maslinovo ulje
  • cvijet soli
  • 250g grčkog jogurta
  • 1 krastavac
  • 1 režanj češnjaka, naribanog
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica kopra, nasjeckanog
  • sok pola limuna
  • sol po želji

Štapići

Korak 1:

U loncu zakuhajte vodu i sol pa dodajte palentu. Dok je kuhate dobro miješajte da ne nastanu grudice. Kada dobijete gustu smjesu maknite je s vatre i umiješajte cheddar i feta sir te sve začine.

Korak 2:

Kuhanu palentu prebacite u mali pravokutni kalup obložen papirom za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađenu palentu narežite na štapiće.

Korak 3:

Štapiće posložite na lim za pečenje, poškropite maslinovim uljem i posipajte cvijetom soli. Zapecite ih u pećnici zagrijanoj na 200°C , oko deset minuta da postanu hrskavi. Odmah ih poslužite uz tzatziki umak.

Tzatziki

Korak 1:

Grčki jogurt stavite u zdjelu za miješanje. Krastavac ogulite, prepolovite ga i odstranite mu koštice pa ga sitno naribajte.

Korak 2:

Naribani krastavac rukama dobro ocijedite kako bi se riješili viška tekućine. Dodajte krastavce jogurtu i dobro promiješajte.

Korak 3:

Dodajte i naribani češnjak, maslinovo ulje, kopar, limunov sok i sol. Sve još jednom promiješajte i poslužite uz hrskave štapiće od palente.