Kukuruzni sconesi

20 minuta
4 osobe
Lako

Kukuruzne pogačice koje su sastavni dio poznatih britanskih popodnevnih čajanki Mateja Zvirotić Andrijanić donosi i u našu kuhinju. U nastavku slijedi priprema i recept ovih neobičnih peciva spravljenih s Izidorovim bijelim kukuruznim brašnom, hrskavom slaninom, svježim vlascem i peperoncinima.

Sastojci

  • 300g glatkog brašna
  • 200g Izidor bijelog kukuruznog brašna
  • 8g praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 120ml hladnog mlijeka
  • 1 žlica meda
  • 120g hladnog maslaca
  • 1 žličica čili pahuljica (peperoncina npr.)
  • 180g slanine (malo mesnatije)
  • 30g grana padano
  • ⅓ žličice mljevenog šarenog papra
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • 2 žlice sjeckanog svježeg vlasca
  • Premaz:
  • 2 žlice mlijeka
  • 15g naribanog grana padano

Korak 1:

Slaninu narežite na sitne kockice pa je popržite na tavi dok ne postane hrskava. Izvadite na tanjur i ostavite je na papiru da se ocijedi i ohladi.

Korak 2:

Prosijte i pomiješajte oba brašna, prašak za pecivo, papar, komadiće slanine, naribani sir i čili pahuljice. U suhu smjesu naribajte hladni maslac i izmrvite prstima da dobijete smjesu nalik krupnim krušnim mrvicama. Ako negdje zaostane krupniji komad maslaca, nema veze, ostavite ga. Napravite udubinu u sredini suhih sastojaka te dodajte razmućeno jaje, žumanjak i med. Počnite sve polako miješati i povezivati vilicom te postepeno dodavati hladno mlijeko.

Korak 3:

Pobrašnite radnu površinu i na nju prebacite tijesto. Nije ga potrebno klasično mijesiti da ne bi ispalo žilavo, već ga samo preklopite 4-5 puta. Oblikujte ga u okrugli disk, zamotajte i stavite na hlađenje u frižider na pola sata. U međuvremenu, upalite pećnicu da se grije na 200°C te pripremite tepsiju za pečenje.

Korak 4:

Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga na debljinu od dva cm, izrežite ga na osam dijelova te prebacite na tepsiju koja je premazana s maslacem ili obložena papirom za pečenje. Premažite ih s mlijekom, pospite s ribanim sirom i stavite peći na otprilike 20 min na srednju rešetku. Kada su gotovi, pustite da se malo ohlade i poslužite.

A na Matejinom Food & mood blogu saznajte sve zanimljivosti ovih neobičnih pogačica i u svoju kuhinju unesite dašak novosti!