Korak 1:
Slaninu narežite na sitne kockice pa je popržite na tavi dok ne postane hrskava. Izvadite na tanjur i ostavite je na papiru da se ocijedi i ohladi.
Korak 2:
Prosijte i pomiješajte oba brašna, prašak za pecivo, papar, komadiće slanine, naribani sir i čili pahuljice. U suhu smjesu naribajte hladni maslac i izmrvite prstima da dobijete smjesu nalik krupnim krušnim mrvicama. Ako negdje zaostane krupniji komad maslaca, nema veze, ostavite ga. Napravite udubinu u sredini suhih sastojaka te dodajte razmućeno jaje, žumanjak i med. Počnite sve polako miješati i povezivati vilicom te postepeno dodavati hladno mlijeko.
Korak 3:
Pobrašnite radnu površinu i na nju prebacite tijesto. Nije ga potrebno klasično mijesiti da ne bi ispalo žilavo, već ga samo preklopite 4-5 puta. Oblikujte ga u okrugli disk, zamotajte i stavite na hlađenje u frižider na pola sata. U međuvremenu, upalite pećnicu da se grije na 200°C te pripremite tepsiju za pečenje.
Korak 4:
Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga na debljinu od dva cm, izrežite ga na osam dijelova te prebacite na tepsiju koja je premazana s maslacem ili obložena papirom za pečenje. Premažite ih s mlijekom, pospite s ribanim sirom i stavite peći na otprilike 20 min na srednju rešetku. Kada su kukuruzni sconesi gotovi, pustite da se malo ohlade i poslužite.
A na Matejinom Food & mood blogu saznajte sve zanimljivosti ovih neobičnih pogačica i u svoju kuhinju unesite dašak novosti!