Palenta s pečenom lopaticom

170 minuta
6 osoba
Lako
Kremasta palenta s pečenom lopaticom je sočno i zanimljivo jelo koje je gotovo u samo 4 koraka. Detalje recepta u izvedbi Darka Kontina pročitajte u nastavku.

Sastojci

  • 1300g dimljene lopatice s kožom
  • 350ml svijetlog piva
  • 200g Izidor palente
  • 600ml vode
  • 50g sira ribanca
  • 100g cherry rajčica
  • Crvena paprika, češnjak u prahu, sol i papar po ukusu

Korak 1:

Dimljenu lopaticu stavite u dublju vatrostalnu posudu. Lopaticu prelijte svijetlim pivom i po želji začinite s češnjakom u prahu, crvenom paprikom i paprom. Dobro utrljajte začine u kožu lopatice sa svih strana. Aluminijskom folijom prekrijte vatrostalnu posudu i stavite lopaticu peći u zagrijanu pećnicu na 170°C kojih 90 minuta. Nakon 90 minuta uklonite foliju s mesa, okrenite ga i prelijte i premažite s tekućinom od pečenja iz posude. Meso nastavite peći dodatnih 45-60 minuta na 200°C . Koža lopatica slobodno bude izvana prepečena. Zadnjih 15 minuta uz meso stavite peći zarezane cherry rajčice.

Korak 2:

Kada je lopatica pečena s dvije vilice je natrgajte na manje komade. Ako se je meso dovoljno dugo peklo trebalo bi se samo razdvajati pod pritiskom vilica.

Korak 3:

Lijepe komade vučene svinjetine vratite u vatrostalnu posudu i pomiješajte s masnoćom od pečenja lopatice, reduciranom pivom i začinima. Ako je umak prerijedak možete ga dodatno zagrijati na tavi i isparavanjem dovesti do željene gustoće.

Korak 4:

U dubljem loncu zagrijte 600ml posoljene vode do vrenja. Kada voda zavri dodajte 200g palente u nju i brzim je miješanjem nastavite kuhati oko jedne minute ili dok se ne počne zgušnjavati. Kuhanu palentu sklonite sa štednjaka i u nju odmah umiješajte začinsko bilje i naribani sir ribanac. Za kremastiju palentu zakuhajte istu količinu palente u više vode (omjer palente i vode 1:4), a za dodatnu kremastost nakon kuhanja palente u nju možete dodati malo vrhnja ili čak i mlijeka.

Toplu kremastu palentu poslužite u dubokom tanjuru s pečenim cherry rajčicama i vučenom zapečenom svinjetinom.

Dobar tek!

Palenta s pečenom lopaticom