Pečena cikla na aromatičnoj palenti

90 minuta
2-3 osobe
Srednje

Kao prilog ili kao glavno jelo, palenta tradicionalno oduševljava u svakom receptu iz generacije u generaciju, a ako niste znali, uz nju odlično paše – pečena cikla. U nastavku saznajte kako je Vedran Bošković napravio aromatično kremasto jelo za pamćenje, koristeći isključivo Izidor zlatno-žuto kukuruzno brašno.

Sastojci

  • 1 veća cikla
  • 50 ml maslinova ulja
  • 3 žlice acceto balsamico
  • 1 žlica meda
  • 1/2 žličice soli
  • Prstohvat papra
  • 1/2 žličice dimljene paprike
  • Prstohvat timijana
  • 1 luk
  • 2-3 režnja češnjaka
  • Prstohvat kadulje
  • Prstohvat ružmarina
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 600 ml vode/temeljca
  • 250 g Izidor kukuruznog brašna
  • 100 g krem sira
  • 2 žlice maslaca
  • Svježe začinsko bilje

Korak 1:

Ciklu oguliti i narezati na kockice te začiniti maslinovim uljem, accetom, medom te solju, paprom i začinskim travama.

Korak 2:

Dobro promiješati te staviti u zagrijanu pećnicu (200 stupnjeva) i peći 15-ak minuta. Izvaditi van posudu za pečenje i promiješati ciklu te peći dodatnih 15 minuta.

Korak 3:

U većoj posudi za kuhanje zagrijati maslinovo ulje te dodati tanko rezani luk, dinstati par minuta te dodati sitno sjeckani češnjak i začine. Promiješati sve te zaliti vodom. Kada voda prokuha, dodati kukuruzno brašno, smanjiti temperaturu na srednje i kuhati minimalno 30 minuta. Promiješati s vremena na vrijeme. Nakon pola sata dodati krem sir i dobro promiješati.

Korak 4:

Skloniti s vatre te umiješati maslac kako bi se rastopio te dodao okus i kremoznost.

Poslužiti palentu, a preko nje pečenu ciklu. Dovršiti jelo s još malo maslinova ulja i svježim začinskim biljem.

Pečena cikla na aromatičnoj palenti