Proja

40 minuta
4 osobe
Lako

Jelo naših starih u brzoj i jednostavnoj verziji, proja, mnoge će sjetiti na bake i okus domaće kuhinje. Može se poslužiti u slanoj ili slatkoj, toploj ili hladnoj verziji, a u nastavku saznajte kako ju priprema Mile Butorac.

Sastojci

  • 300g Izidor zlatnog kukuruznog brašna
  • 100g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja
  • 200ml jogurta
  • 200ml mineralne vode
  • 1 velika žlica masti (ili 50 ml ulja, maslac)
  • žličica soli
  • + žlica masti za pleh (ili neka druga masnoća)

Korak 1:

Pećnicu upalite na 200°C i ostavite da se grije.

Korak 2:

U dublju zdjelu dodajte oba brašna i sol, te promiješajte. Dodajte mast, jaja, jogurt i mineralnu vodu pa umijesite tijesto (najbolje mikserom). Na kraju dodajte prašak za pecivo i ručno ga umiješajte.

Korak 3:

U tepsiju dodajte žlicu masti i stavite je u pećnicu da se istopi i zagrije. Kad se mast ugrijala, u tepsiju izlijte umućeno tijesto. Vratite u pećnicu i pecite 30 minuta: 10 minuta na 200°C i 20 minuta na 180°C .

Poslužite kao kruh za doručak, ili kao prilog jelima poput gulaša, sarme i sl.