Rimski njoki od bijele palente

105 min
4 osobe
Srednje

Rimski njoki su potpuno drugačiji od klasičnih njoki. Brzo i jednostavno ih je pripremiti, a okusom ne zaostaju za svojim srodnicima od krumpira. U nastavku saznajte kako ove divno pahuljaste njoke priprema Andrea Cukrov.

Sastojci

  • 200g Izidor bijele palente
  • 500ml mlijeka
  • 500ml vode
  • 1 žličica soli
  • ¼ žličice ribanog muškatnog oraščića
  • 80g sira parmigano reggiano
  • 1 žličica maslaca
  • 2 žumanjka
  • 20g sira parmigano reggiano
  • 2 žličice maslaca
  • rajčice i bosiljak, po želji

Korak 1:

U loncu pomiješajte mlijeko, vodu, sol i muškatni oraščić. Sve kuhajte na umjerenoj vatri dok ne zakuha. Kada zakuha smanjite vatru i polagano dodajte palentu uz neprestano miješanje. Kuhajte tako miješajući dok palenta ne postane vrlo gusta. Kada je gusta maknite je s vatre i odmah umiješajte sir i maslac. Ostavite sve desetak minuta da se malo ohladi pa umiješajte i žumanjke.

Korak 2:

Takvu smjesu prebacite na veliki komad prozirne folije, žlicom je formirajte u štrucu i pomoću folije lijepo zamotajte i učvrstite. Ostavite je da se ohladi. Kad se ohladi, smjesu pažljivo odmotajte i oštrim nožem narežite na kriške – njoke debljine oko dva cm.

Korak 3:

Manju vatrostalnu posudu premažite maslacem pa u nju složite njoke tako da se malo preklapaju. Sve posipajte s preostalim sirom te rajčicama i bosiljkom po želji. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 20 – 30 minuta ili dok ne uhvate zlatnu koricu. Pečene njoke odmah poslužite kao prilog ili samostalno jelo.

Rimski njoki od bijele palente