Korak 1:
Ako možete koristiti kemijsku netretiranu naranču, samo ju operite. U suprotnom, prvo na 30 minuta naranču namočite u vodi u koju ste dodali žličicu sode bikarbone, a potom ju dobro isperite. Stavite naranču u manji lonac, prekrijte ju vodom i stavite kuhati oko sat vremena, odnosno dok naranča ne omekša. Kuhanu naranču prepolovite, izvadite koštice, malo ju ohladite pa ju pretvorite u pire uz pomoć blendera ili štapnog miksera.
Korak 2:
U većoj zdjeli mikserom pjenasto izmutite jaja, šećer i vanilin šećer, a zatim dodajte naranču, mrvicu soli i rum pa još jednom izmutite. Dodajte palentu koju ste izmiješali s praškom za pecivo i kratko izmiksajte. Nakon toga dodajte mljevene bademe i ponovno izmiksajte. Na samom kraju dodajte čokoladne kapljice ili sitnije sjeckanu čokoladu i sve pažljivo izmiješajte špatulom.
Korak 3:
Pripremljenu smjesu izlijte u kalup promjera 20-22 cm koju ste podložili papirom za pečenje, a stranice premazali maslacem. Smjesu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C (ventilator) ili 170°C (tradicionalno pečenje) i pecite 50-55 minuta, odnosno dok površina na dodir ne bude skroz suha i ne dobije lijepu zlatnu boju.
Korak 4:
Pečenu tortu izvadite iz pećnice i u potpunosti ohladite u kalupu. Potom ju prebacite na pladanj i ukrasite čokoladom koju ste zajedno sa žlicom ulja otopili na pari. Sve dodatno pospite dražejama riže (ekspandiranom rižom u čokoladi). Vaša sočna torta od palente, naranče i badema s čokoladom je spremna – možete ju narezati na kriške i poslužiti. Dobar tek!