Tortilje od bijelog kukuruznog brašna s ramstekom i povrćem

60 minuta
6 osoba
Srednja

Tortilje od bijelog kukuruznog brašna s ramstekom i povrćem inspirirane meksičkom kuhinjom pripremaju se od svega dva sastojka – kukuruznog brašna i vode. Bez obzira na to one su neodoljive i slasne, a uz dodatak svježeg povrća, mesa i umaka postaju prava gozba.  Saznajte kako zadiviti svoje ukućane meksičkim specijalitetom uz novi recept Andree Cukrov.

Sastojci

  • Za tortilje:
  • 400 g Izidor bijelog kukuruznog brašna
  • 1 žličica soli
  • 500 ml kipuće vode
  • Za nadjev:
  • 2 juneća ramsteka, oko 400 g
  • rikola
  • rajčice
  • mladi luk
  • ukiseljena ljutika
  • ribani cheddar sir
  • Za majonezu od avokada:
  • 1 veliki zreli avokado
  • cijeđeni sok pola limuna
  • prstohvat soli
  • 50 – 70 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Korak 1:

Pomiješajte brašno i sol pa sve prebacite u veliku tavu i pržite na umjerenoj vatri neprestano miješajući dok brašno ne zamiriši. Prelijte brašno kipućom vodom i energično miješajte kako bi se sve povezalo u gustu smjesu. Kada smjesa postane jako gusta i gumena maknite je s vatre, prebacite u zdjelu i ostavite da se dobro ohladi.

Ohlađenu smjesu rukama umijesite da postane kompaktna i glatka pa je razdijelite na 16 približno jednakih komada. Svaki komad dlanovima oblikujte u kuglicu.Kuglice, jednu po jednu, stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje pa ih pomoću preše stanjite u tortilje. Ako nemate prešu za tortilje poslužite se nekim teškim predmetom poput knjige. Nježno izvadite prešanu tortilju iz vrećice pa je stavite na lagano pobrašnjenu radnu plohu. Ponovite postupak s preostalim kuglicama.

Ovako pripremljene tortilje pecite na jako zagrijanoj tavi od lijevanog željeza bez dodavanja masnoće po 2 – 3 minute sa svake strane. Pečene tortilje prebacite na tanjur i pokrijte kuhinjskom krpom kako bi omekšale.

Nadjenite ih mesom i povrćem i odmah poslužite.

Korak 2:

Ramsteke ispecite na jako zagrijanoj gril tavi, 2 – 3 minute sa svake strane. Pečene ih prebacite na dasku, posolite i ostavite oko deset minuta da se odmore. Zatim ih narežite na tanke prutiće i složite u tortilje.

Dodajte rikolu, rajčice, mladi luk, ukiseljene ljutike i ribani cheddar sir. Na kraju, po želji, dodajte majonezu od avokada.

Korak 3:

Avokado prepolovite, ogulite i odstranite mu košticu. Tako očišćeni ubacite u visoku posudu za miksanje štapnim mikserom. Dodajte mu limunov sok, sol i maslinovo ulje. Usitnite sve štapnim mikserom dok se sve ne pretvori u glatku smjesu nalik majonezi.

Poslužite uz nadjevene tortilje.

 

Tortilje od bijelog kukuruznog brašna s ramstekom i povrćem