Začinska bijela palenta s filetom brancina

40 minuta
3 osobe
Srednja

Sigurni smo da će začinska bijela palenta s filetom brancina oduševiti sve vas koji volite ribu, ali nemate inspiraciju s kojim je prilogom poslužiti. Mateja s Food and Mood bloga pripremila je  meku i kremastu bijelu palentu s dodatkom peršina, češnjaka i maslaca kao savršen i jednostavan prilog koji ćemo vrlo rado ponoviti i uz neke druge gastronomske kombinacije.

 

 

Sastojci

  • 3 manja brancina, cca. 800-900 g
  • 1 limun, nešpricani
  • maslinovo ulje
  • 150 g Izidor bijele kukuruzne palente
  • 700 ml vode
  • 1 ravna žličica soli
  • ½ vezice svježeg peršina
  • ⅓ žličice češnjaka u prahu
  • 50 g maslaca

Korak 1:

Ribu je najprije potrebno očistiti. Ako želite skratiti postupak pripreme, zamolite da vam je očiste u ribarnici. Kupujete li ju u trgovini, riba je već najčešće očišćena od ljuskica, škrga i iznutrica.

Filetiranje započnite tako da ribi najprije odstranite glavu. Zatim ju oštrim, tankim nožem zarežite s leđne strane te polako i pažljivo odvojite meso od kostiju. Nastojte da rez bude što uredniji i da što manje mesa ostane na kostima. Kada odvojite filet s jedne strane, isti postupak ponovite s druge strane. Meso odvojite od repa prema glavi. Peraje odstranite, a od ostataka možete skuhati riblji temeljac.

Pincetom za riblje kosti izvadite preostale sitne kosti koje se nalaze na sredini fileta. Njih lako možete napipati prstima. Sada su fileti spremni za pečenje.

Limun operite i osušite od vode. Razrežite ga na polovice ili na četvrtine. Prepecite ga na suhoj tavi dok ne zamiriše i lagano potamni, 3-4 min. To će mu dati posebniju aromu i okus.

Ribu posolite s obje strane neposredno prije pečenja. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i stavite peći filete na stranu na kojoj se nalazi koža. Pecite 2-3 minute, zatim okrenite i pecite još 1-2 minute, ovisno o jačini vatre.

 

 

Korak 2:

Stavite vodu da zakuha do ključanja, potom smanjite temperaturu te dodajte sol i palentu. Kuhajte 6-7 minuta neprestano energično miješajući.

Zadnju minutu kuhanja dodajte sitno nasjeckani svježi peršin, češnjak u prahu i listiće maslaca te sve dobro izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Poslužite toplo uz salatu od cherry rajčica, luka i maslina te grilani limun čiji sok pokapajte po ribi.